Find din a-kasse her

Der er mange a-kasser i Danmark. Men hvilken én skal du vælge?
Herunder finder du hele listen med alle danske a-kasser. Vi har sammenlignet a-kasserne for dig, så du bedre kan træffe dit valg.
Du får et hurtigt overblik over pris på kontingent, mulighed for fagforening, lønsikring og gratis medlemskab for studerende samt om a-kassen er åben for alle. Du kan læse mere om den enkelte a-kasse ved at klikke på logoet, eller du kan gå direkte til a-kassens hjemmeside for at blive medlem.

I mere end 100 år har de statsstøttede a-kasser, oprindelig kendt som arbejdsløshedskasser, taget hånd om ledige medlemmer ved at betale et fast månedligt beløb som forsikring for en mistet indtægt. En a-kasse er også den dag i dag din økonomiske sikkerhed, hvis du mister dit arbejde. Et medlemskab af en a-kasse betyder nemlig, at du kan få udbetalt dagpenge fra den dag, du står uden job. Det er også a-kassen, der udbetaler supplerende dagpenge, barselsdagpenge, sygedagpenge, feriedagpenge og efterløn med støtte fra staten. 

Når du står overfor at skulle vælge a-kasse, er der flere parametre, du kan vælge ud fra. I oversigten ovenfor har vi fremhævet de kriterier, som for mange a-kasse-medlemmer er de vigtigste. Du kan læse mere om de enkelte kriterier herunder. Du kan også klikke dig videre rundt på siden og få svar på dine spørgsmål i vores FAQ eller artikler.

Valg af a-kasse ud fra fag eller branche

Når du skal melde dig ind i en a-kasse, har du ikke frit valg på alle hylder. I Danmark har vi nemlig henholdsvis fagspecifikke a-kasser og tværfaglige a-kasser, som er åbne for alle medlemmer. De fagspecifikke a-kasser kaldes også røde a-kasser og er forbundet med fagforeningerne i det pågældende fag. Det betyder, at du fx ikke kan vælge BUPL A-kasse, hvis ikke du er pædagog af uddannelse. De tværfaglige a-kasser er åbne for alle, og et specifikt erhverv eller uddannelse er ikke et krav. Disse kaldes også gule a-kasser.

Medlem af a-kasse

Man kan blive medlem af en a-kasse, når man fylder 18 år og er aktiv på jobmarkedet eller i gang med uddannelse. Dette gælder for lønmodtagere, selvstændige, studerende/lærlinge/elever og nyuddannede. For at få udbetalt dagpenge er der nogle lovfastsatte krav, du skal leve op til. Bl.a. skal du have været medlem af a-kassen i mindst ét år. Derfor er det en god ide at melde sig ind i en a-kasse allerede som studerende. Det er gratis at skifte a-kasse. Når du melder dig ind i en ny a-kasse, vil denne klare alt papirarbejdet for dig. Bemærk dog, at der er en opsigelsesfrist, som skal overholdes.

Tilknyttet fagforening eller ej?

A-kassen udbetaler dagpenge, mens fagforeningen tager sig af forhandlinger om løn, bedre vilkår og ansættelsesforhold. Fagforeningen kan også hjælpe med juridisk vejledning, hvis man er blevet dårligt behandlet på en arbejdsplads. Det er en personlig vurdering, om man har brug for både a-kasse og fagforening. Ikke alle a-kasser har en fagforening tilknyttet, hvilket også fremgår af oversigten. Nogle a-kasser tilbyder en billigere samlet løsning, hvis du vælger medlemskab af både a-kasse og fagforening. Læs mere om mulighederne på de enkelte a-kassers hjemmeside.

Lønsikring som tillægsforsikring

En lønsikring er et ekstra sikkerhedsnet, hvis du mister dit arbejde. Den sikrer et ekstra beløb hver måned, som du får udbetalt oveni dine dagpenge. Du bestemmer selv hvor stort et beløb, du vil tegne dig for. Hvor meget de forskellige lønforsikringer dækker, er der stor forskel på. Så undersøg markedet, inden du tegner en lønsikring.

Studerende

Mange a-kasser er gratis for studerende. Hvis du er fyldt 30 år, er medlemsskabet dog som udgangspunkt ikke gratis. Det er en rigtig god ide at melde dig ind i en a-kasse, mens du er under uddannelse. Ét års medlemskab sikrer dig nemlig ret til at modtage dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet. 

Pris på kontingent

Som det fremgår af oversigten, er der ikke store forskelle i prisen på de enkelte a-kasser. Rundt regnet koster en a-kasse 500 kr. om måneden. Kontingentet justeres årligt, så den billigste a-kasse i 2020 er ikke nødvendigvis den billigste i 2021. Det kan godt betale sig at undersøge andre parametre end blot prisen. Fx kan der være tale om en a-kasse med et særligt indblik i dit fag, som bedre kan hjælpe dig i job. Der kan være medlemsfordele eller nogle særlige kursustilbud, som du gerne vil benytte dig af. Det er også værd at bemærke, at du får fradrag for dit a-kassekontingent. Det betyder, at du reelt kun betaler 2/3 af prisen på et medlemsskab.

Scroll til toppen